Maximus

virtuaalihevonen

Sama omistaja, uusi osoite!


© suvililja.net

Virallinen nimi Maximus II, "Max" Rotu, sukupuoli Suomalainen puoliverinen, ori
Syntymäaika 24.10.2012 (ikä) Väri mustankimo
Säkäkorkeus 168cm Omistaja Mette (VRL-13589)
Rekisterinumero VH14-031-0579 Kasvattaja tuontihevonen
Koulutustaso Va A, 120cm Saavutukset -

Luonnekuvaus

Max on kujeileva, mutta peruskiltti ori.

Hoitaessa Max esittää isompaa ja orimpaa kuin onkaan, mutta muutamalla komentamisella ja päättäväisellä asenteella pojan saa kyllä ruotuun. Maxista on hurjan hauskaa riimua laittessa ja suitsiessa nostaa nenäänsä kohti kattoa, mutta yleensä orin pään saa takaisin pukemiskorkeudelle, kun vaan jaksaa vähän aikaa harjassa roikkua. Kaviot Max nostaa päivästä riippuen joko hyvin tai vähemmän hyvin, joka tarkoittaa sitä, että Max ei yhtään viitsisi seisoa omilla jaloillaan, vaan nojaa hoitajaparkaan niin paljon kuin uskaltaa.

Ratsastaessa Max on eteenpäinpyrkivä, mutta kovin herkkä suustaan. Vaikka ori kulkisikin kovaa ja lennokkain askelin, ei suusta saa nyppiä tai ori ryhtyy kulkemaan suu auki ja pää pilvissä. Epätasaisella kädellä Maxia on mahdoton saada kulkemaan halutussa muodossa, sillä ori ryhtyy vastaukseksi nyppivälle kädelle kiskomaan päätään ylös alas. Jos vauhtia ei pelkää, niin kannattaa antaa Maxille vähän enempi ohjaa ja antaa orin hakeutua itse tuntumalle. Esteillä Maxilla on vauhtia joskus liiaksikin asti ja silloin oria joutuu kyllä ihan kunnolla rauhottamaan. Kun liian vauhdin saa pois, on Maxilla oikein kiva hypptyyli. Maastoon Max ei haluaisi lähteä yksin, vaan säikkyilee siellä kaikenlaista. Helpointa ottaa siis kaveri eteen vähän jarruksi ja rauhoittajaksi.

Max villiintyy ulkona ihan täysin. Ilopukit ja laukkapätkät eivät jää keneltäkään huomaamatta kun Max ulkoilee. Joskus innostuu jo taluttaessa niin paljon, että on parempi laittaa naru turvan ympäri. Muita hevosia Max yrittää käydä isottelemassa, mutta varsinkin muut orit ja ismman puoleiset ruunat laittavat Maxin äkkiä takaisin ojennukseen.

Sukuselvitys

isä

Maximus
fwb

ii.

Maxmiliam
fwb

iii.

tuntematon
Lisätietoja

iie.

tuntematon
Lisätietoja

ie.

Sunrise Muse
fwb

iei.

tuntematon
Lisätietoja

iee.

tuntematon
Lisätietoja

emä

Miss Florida
fwb

ei.

Mister Fernard
fwb

eii.

tuntematon
Lisätietoja

eie.

tuntematon
Lisätietoja

ee.

Flora-Anna
fwb

eei.

tuntematon
Lisätietoja

eee.

tuntematon
Lisätietoja

sukuselvitys

sukuselvitys

Jälkeläiset

synt. 00.00. - Varsan nimi - e./i. Emän/isän nimi
synt. 00.00. - Varsan nimi - e./i. Emän/isän nimi
synt. 00.00. - Varsan nimi - e./i. Emän/isän nimi

Liikutuskalenteri

Maanantai: maasto
Tiistai: koulua
Keskiviikko: esteitä
Torstai: vapaapäivä
Perjantai: koulua
Lauantai: esteitä
Sunnuntai: vapaasti valittava
+ Max käy myös tunneilla ja kisoissa!

Varustekaappi & hoito-ohjeet

◦ Maxin varusteet ovat laivastonsinisiä
◦ Taluttaessa naru turvan ympäri tai suuhun, ettei ihan riehaannu
◦ Sateella sadeloimi, pikkupakkasilla villaloimi, kovemmilla pakkasilla toppaloimi+kaulakappale
◦ Kouluun koulusatula ja kankisuitset
◦ Esteille estesatula ja englantilaiset suitset olympiakuolaimilla, lisäksi jännesuojat etusiin
◦ Maastoon kaveriksi iso ja rauhallinen hevonen tai poni, esim. Antti, Roope tai Alma
◦ Palkinnot: fleeceloimi, 1 000v€, pronssinen pokaali, musta toppaliivi, ruskearuudullinen ratsastusloimi


Kisakalenteri

08.10.2014Kisakeskus Perderesiesesteet120cm3/13
28.-30.09.2014Kisakeskus PerderesieskenttäCIC22/9

Esteratsastuskilpailut

20.09.2014 / Diverso Team / este / 120cm / 1/28
04.09.2014 / Perderesies / este / 110cm / 2/16

Kouluratsastuskilpailut

20.09.2014 / Gimpius / koulu / Va A / 2/6
19.09.2014 / Perderesies / koulu / Va A / 2/7
30.08.2014 / Teili / villi koulu / Va A / 3/54
30.07.2014 / VPA-Cup / villi koulu / Va A / 1/13
30.07.2014 / Perderesies / koulu / Va A / 2/5
28.07.2014 / Riveller / koulu / Va A / 1/18
28.07.2014 / Riveller / koulu / Va B / 3/19
23.07.2014 / Kisakeskus Perderesies / villi koulu / Va A / 1/9
02.07.2014 / Ratsutalli Luttanat / villi koulu / Va B / 1/15

Muut kilpailut

30.08.2014 / Villi-Cup / maastoesteet / 100cm / 1/19
08.-10.08.2014 / Kisakeskus Perderesies / villi kenttä / CIC2 / 2/6
25.-27.07.2014 / Perderesies / kenttä / CIC1 / 1/10

Päiväkirja

11.05.2015, kouluvalmennus, valmentajana Miivi
Olin viime päivinä pitänyt niin useita gp-tason valmennuksia, että vaativa A -tasoinenkin ratsukko oli ihanan helppo valmennettava. Olin muutenkin hyvällä päällä, ja tyytväisenä olin istuutunut kentän aidan vieressä olevalle penkille odottamaan valmennettaviani kauniissa kevätsäässä. Max ja Mette olivat käyneet kävelemässä metsässä alkukäynnit, ja kentälle päästyään pyysin ratsastajaa taivuttelemaan oria ravissa. En pyytänyt Metteä kokoamaan Maxia, vaan hän sai antaa orin hakeutua rauhassa kuolaimelle. Orilla oli mukava ja pitkä askel, ja pian aloitimme varsinaisen työskentelyn. Valmennukseni lähiaikoina olivat olleet laukanvaihtoon painottuneita, joten niitä oli ohjelmassa myös tämänkertaisille valmennettavilleni. Laukanvaihdot joka kolmannella ja joka neljännellä askeleella luonnistuivat hyvin heti alusta alkaen, ja niiden lisäksi kokeilimme laukanvaihtoja joka toisella askeleella. Ne eivät ottaneet tuulta siipiensä alle, mutta eivätpä moiset liikkeet orin kilpailutasolle kuuluneetkaan, joten se jäi vain uuden kokeiluksi. Kokeilun jälkeen valmennukseen varattu aika oli jo kulunut, joten ratsukko sai aloittaa loppuverryttelyt, jonka aikana annoin palautteen.

26.06.2014, estevalmennus 110cm, valmentajana Lanttu
Kentälle saapui valkea ratsukko ja tervehdin heitä. Hevonen näytti oikein kiinnostavalta tapaukselta, varsinkin, kun tuntui että energiaa löytyi liiaksikin. Kimo vatkasi päätään hurjanlailla ja pyysin ratsastajaa kertomaan hevosesta. Siitä millainen se oli ratsastaa ja millaista taustaa löytyi. Max kuulostikin kerrankin hieman hankalemmalta tapaukselta ja nyökkäsin muutaman kerran vastauksessa.

Alkukäyntien jälkeen päätin pitää taas kerran ravityöskentelyä. Tosin tämä ravityöskentely ei kestäisi pitkään, koska olisi nopeasti päästävä verryttelyesteiden ja laukan työstämisen pariin. Tänään ratana toimikin kahdeksan esteen rata, kahdella okserilla, yhdellä sianselällä, trippelillä, innarilla, kahdella pystyllä ja yhdellä kaksoissarjalla. Pyysin ratsukkoa taivuttelemaan ravissa ja ratsastaja sai antaa hieman pitempää ohjaa, ravissa kun ei nyt nopeus niin paljoa haitannut. Kunhan pitäisi hevosen hyvin jalkojensa alla ja ratsastaisi eteenpäin, onnistuisi varmasti. Kaarevia uria ja ympyröitä. Ori huomasi hieman pidemmän ohjan ja koitti itsekseen nostella laukkaa, mutta ratsastaja osasi vastata hienosti kysymykseen pidättämällä istunnalla. Max toimi oikein hyvin oikeaan kierrokseen, joten pyysin vaihtamaan suuntaa. Hieman hevonen protestoi suuntaa painamalla kuolaimeen ja jyräämällä pitkin uria, mutta ratsastaja sai pienen ohjeistuksen jälkeen hevosen taas hallintaansa. Pyysin ratsastajaa ottamaan hieman lyhyemmät ohjat ja keskittymään paremmin siihen, miten hevonen taipuu ja keskittyy tilaansa. Max nosti päänsä korkeuksiin ja pysäytin ratsukan keskelle. Ohjeistin maantasolta käsien pitämisestä ja kerroin, että jos käsien pitäminen samassa asennossa tuntuisi tälle herkkäsuulle hieman mahdottomalta, kannattaa hommata hevosen satulaan lenkki etukaareen. Sillä saisi käsiä pidettyä hieman rauhallisempina ja ratsastaja mainitsi siitä, kuinka on suunnitellut sellaisenkin hankkimista. Pyysin kuitenkin yrittämään vielä ilman sitä, ja ratsukko lähti taas liikkeelle raviin. Ohja näyttikin olevan nyt paljon tasaisempi, mutta näytti ratsastajakin keskittyvän käsien asentoon hyvin tarkasti. Tämä näkyi myöskin hieman teissä, josta huomautin. Naureskelin hieman asiasta, niin moneen asiaan piti keskittyä samaan aikaan.
Kun ravityöskentely näytti hyvältä pyysin ratsukkoa nostamaan laukan sopivasta kohdasta. Laukka lähtikin räjähdyksen omaisesti eteenpäin. Hevonen painoi taas kuolaimeen ja jyräsi pitkin uraa, mutta ohjeistus auttoi taas tilanteen rauhottamiseen. Kun ori oli hallinnassa, käskytin ratsukon ympyrälle laukkaamaan, jossa ratsastaja saikin hevosen taas paremmin käyttöönsä. Ympyrällä ori kulki mainiosti ja kuunteli ratsastajaa oikein hyvin. Pyysin ottamaan laukkaa myöskin toiseen suuntaan ympyrällä, eikä siinäkään ollut suurempaa ongelmaa. Lopulta pyysin ratsukkoa menemään laukkaa ilman ympyröitä, mikä tuotti hieman ongelmia ratsastajalle, hän kuitenkin selviytyi hyvin. Kun laukka alkoi sujua nappiin niin suoralla kuin kaarevilla urilla, pyysin ratsukkoa hyppäämään ensimmäisen verryttelyesteen, mikä oli laskettu 90cm. Se oli toinen pystyistä, erittäin helpossa paikassa. Ratsukko läheni estettä, ja samalla ori kovensi tahtiaan. Pyysinkin ratsastajaa ratsastamaan esteen ohitse ja tekemään uuden lähestymisen pienemmällä vauhdilla. Esteelel tultiin yhäkin reippaasti ja kaukaisella ponnistuksella, mutta ylitse mentiin. Ratsukko sai tulla vielä kerran, tällä kertaa ratsastaja tekisi ympyrän ennen estettä. Näin verkkaeste suoritettiinkin paljon paremmin ja pyysin ratsukkoa pitämään välikäynnit. Nostin itse esteen taasen samaan korkeuteen kuin koko muu rata, elikkäs 110cm ( paitsi innari, joka oli 50cm ).

Välikäyntien jälkeen pyysin ratsukon hyppäämän kaksoissarjan verryttelynä. Laukka tuntui olevan taas räjähdysmäinen, mutta ennen kuin mitään ehti tapahtua, ohjasi ratsastaja hevosen ympyrälle ja pidätti. Yhtäkkiä ori kulkikin paljon paremmin ja liikehti sarjalle rauhassa. Suuni tuntui jopa loksahtavan auki ja katsoin vain ratsukkoa silmät pyöreänä. " No sehän rupes toimimaan " olivat ainoat sanat jotka suustani pääsi. Ratsastaja naurahti ja kertasin ratsukolle radan. Kaksikko tuntui ymmärtävän radan ja päästin heidät liikkeelle. Ensimmäisenä oleva pysty sujui kuin vettä vain. Toisen esteen virkaa toimittava okserikin meni hyvällä tiellä ja ponnistuspaikalla ohitse. Hevosella oli kyllä äärettömän hieno hyppy. Hieman korjailin maantasalta ratsastajan istuntaa ja muistutin rauhallisista käsistä. Kolmas este, joka oli innari sujui myöskin hyvin ja naurahdin orin pupu pompuille. Herra ei varmasti ollut yhtään valmistunut niin pieniin väleihin. Ratsastaja pysyi kuitenkin hyvin selässä ja ohjasi seuraavana olevalle trippelille. Trippelin korkein puomi kolahti, muttei tippunut. Seuraavana oleva sianselkä sujui hienosti, eikä sarjassakaan olut mitään vikaa. Toinen pysty ja viimeisenä okseri. Koko rata meni täysin nappiin. Ponnistuspaikat oli mainiot ja tiet kerrassaan loistavat. Mitään muuta en voinut tehdä, kuin kehua ratsukkoa hienosta suorituksesta.
Toinen ja kolmas kierros sujuivat yhtä hienosti. Taas jouduin vain ällistelemään, miten kivan näköinen hevonen siitä protestoivat orista muodostuikaan. Pieniä vinkkejä käsien ja istunnan kanssa toki annoin, mutta muutoin sain pysyä miltei jatkuvasti hiljaa. Tähän olikin siis oikein hyvä lopettaa, varsinkin kun hevonen näytti olevan jopa uupunut.

25.06.2014
Max muutti talliin.

Ulkoasu © M Layouts/ nic0
Ratsutalli Luttanat
Ratsutalli Luttanat